Conceptul de arhitectura durabila si de utilizare a bioconstructiilor este aproape inexistent pe piata locala, insa odata cu cresterea costurilor cu energia si a celor de mentenanta a unei cladiri, astfel de investitii vor fi luate in considerare mult mai des. Prima locuinta bioclimatica a fost deja construita, iar costurile nu au fost foarte ridicate - 330 de euro pe metrul patrat la rosu.
In judetul Brasov a fost construita prima locuinta care utilizeaza ecotehnologii, inspirata din arhitectura vernaculara, fiind incastrata in panta terenului, proiectul fiind realizat de compania de arhitectura Ram Art Construct, detinuta de arhitectii Horatiu si Alina Radu.
„Din punct de vedere ecologic, proiectul evita alterarea majora a cadrului natural limitand extinderea exagerata a cladirii, chiar in conditiile in care datele de tema cereau o suprafata desfasurata de 650 de metri patrati. Proiectul experimenteaza principii bioclimatice de conformare volumetrica si o gama larga de ecotehnologii", a declarat Alina Radu, actionar al companiei Ram Art Construct.
Printre ecotehnologiile utilizate se numara sistemul de incalzire centralizat si automatizat pe baza de pompe de caldura aer-apa, de conceptie suedeza (adaptate pentru un climat si foarte rece, avand in vedere ca la munte iarna temperatura ajunge si la -20 de grade. Sistemul de incalzire a costat in jur de 25.000 de euro, iar pretul aferent incalzirii locuintei si apei calde pe timp de iarna
se ridica la circa 250 de euro pe luna, la o suprafata construita de 650 de metri patrati.
„Sistemul de incalzire are integrat si un sistem de incalzire in pardoseala, care asigura un confort termic ridicat chiar si in zonele in care pardoseala este acoperita cu piatra naturala, material cunoscut ca finisaj rece", explica Radu.
Parterul casei este semiingropat si asigura o termoi