Ghetarii din Antarctica se topesc mai repede si pe o suprafata mai mare decat se credea initial, ceea ce va duce la ridicarea nivelului apei marilor pe intreaga Planeta si va forta milioane de oameni sa se refugieze in zone mai inalte.
Cercetatorii credeau pana acum ca topirea afecteaza doar ghetarii din Peninsula Antarctica, o limba de pamant dinspre Polul Sud spre America de Sud. Dar imaginile surprinse de satelit si datele statiilor meteo indica faptul ca fenomenul este mult mai raspandit, informeaza AP, citata de Los Angeles Times.
Fenomenul de topire se extinde pana in zona numita Antarctica de vest, a precizat Colin Summerhayes, seful comitetului britanic de cercetatori ai Antarcticii. "Asta e neobisnuit si neasteptat", a declarat el intr-un interviu pentru Associated Press.
Pana la sfarsitul secolului, topirea accelerata ar putea provoca ridicarea nivelului marii cu pana la 150 de centimetri, nivel mult mai ridicat decat cel prevazut de cercetatori acum doi ani.
Raportul prezentat miercuri este rezultatul muncii din ultimii ani a cercetatorilor din 60 de tari.
Tot miercuri, la Washington, alti cercetatori au prezentat Senatului american o avertizare legata de incalzirea globala.
Potrivit estimarilor, mai avem cam 6 ani pana cand intram definitiv in era incalzirii globale. Daca in acesti 6 ani nu facem nimic sa scadem nivelul de poluare si de emisie a CO2, fenomenul va fi ireveresibil si extrem de daunator.
Ani de zile, Antarctica parea a fi singurul loc de pe Terra neafectat de incalzirea globala. Temperaturile de acolo pareau sa ramana la fel.
Dar raportul realizat in 2007-2008 arata, in mod surprinzator, ca o zona vasta din Antarctica se topeste.
Cel mai mare ghetar din vestul Antarcticii, Pine Island Glacier, se misca cu 40% mai rapid de cat in anii 7