Criza financiara a triplat, spun specialistii in resurse umane, cererile pentru serviciile de outplacement. Acestea se refera la ajutorul acordat unei persoane disponibilizate de catre o firma specializata, angajata de cea care a dispus concedierea.
Oasemenea companie de consultanta pune la dispozitia celor dati afara pachete de servicii specializate: bilantul carierei, intocmirea unui CV si a unei scrisori de intentie, consiliere pentru cautarea oportunitatilor de angajare sau pentru demararea unei afaceri proprii, training pentru comportamentul la interviurile de angajare.
Practic, este vorba despre un procedeu de a face despartirea dintre angajator si angajat cat mai prietenoasa. "Angajatorul si angajatul se despart fara ca nici unul sa se simta vinovat si cu puterea de a se uita unul in ochii celuilalt pentru a-si lua la revedere ca niste adevarati prieteni", explica Marian Manolache, managing partner la Skill Team.
La acest tip de servicii apeleaza in special companiile mijlocii si mari, nationale sau multinationale, care dispun de departamente solide de HR si de o cultura organizationala indreptata catre motivarea si bunastarea oamenilor. "Cei care solicita aceste servicii provin din aproape toate domeniile, cu o pondere mai mare din partea celor afectati major de criza. Pot fi din domenii ca auto, constructii, real estate, industria prelucratoare, metalurgie, bancar, bunuri de larg consum", spune Alina Botezatu, managing partner la Perspective Group.
Ce castiga fostul angajat
De pe urma acestui serviciu de outplacement, spun expertii in resurse umane, fostul angajat are sanse sa-si gaseasca un nou job mai repede decat daca si-ar cauta de unul singur. "In plus, are posibilitatea de a impartasi din experientele lui de cautare activa celorlalti fosti colegi, si ei aflati in cautare, precum si de a beneficia de experientele