Fluxul investitiilor in piata constructiilor va fi influentat puternic de criza financiara si va trece de la realizarea de imobile noi la reparatii, de la proiecte mari la cele cu o amploare mai mica si de la proiectele cu finantare privata la cele de stat. Astfel, arhitectii vor trece de la o alergare cat ii tineau puterile la un jogging mai relaxant.
Cum poate o tara in care este atat de mult de construit sa produca un numar atat de ridicat de someri?, se intreaba Calin Negoescu, directorul tehnic al Westfourth Architecture, unul dintre cele mai mari birouri de arhitectura de pe piata locala. Investitiile private au fost principalul motor de crestere al pietei constructiilor in ultimii an, cand arhitectii si constructorii lucrau cate 12 ore pe zi fara pauza, insa criza financiara a blocat brusc acest sector si ar putea modifica radical dezvoltarea ulterioara.
"Criza va face un transfer de la investitii in lucrari noi la reparatii, prin oprirea degradarii in timp a imobilelor. Daca nu sunt bani pentru constructia unei fabrici noi, se reinvesteste in refacerea celei actuale. Un alt transfer va fi cel de la lucrarile de mari dimensiuni la cele mai mici, care pot fi realizate cu fonduri proprii, precum si cel de la investitiile private la cele de stat, insa care sunt mai putin confortabile, cel putin pentru noi, care suntem activi pe partea de constructii civile, unde statul nu prea a investit in ultimii ani", afirma Negoescu.
Toate sperantele actorilor implicati in constructii se indreapta catre investitiile realizate de stat, dar sperantele s-au naruit deja dupa primele decizii luate de Guvern de la instalarea sa in urma cu doua luni.
"Statul este inadmisibil de dezorientat, daca luam in considerare primele decizii pe care le-a luat pentru a salva economia. Una dintre masuri, care a fost contrara asteptarilor, este cea de majorar