Guvernul intentioneaza sa grabeasca procesul de adoptare a monedei unice europene, existand chiar o strategie in acest sens, potrivit premierului Emil Boc.
"Ar trebui sa grabim aderarea la zona euro. Este si in atentia Guvernului acest lucru si exista o strategie pentru accelerarea intrarii in zona euro inainte de 2014", a spus Boc, intrebat de presa, la o conferinta organizata de cotidianul Business Standard, daca Romania ar trebui sa grabeasca aderarea la zona euro.
Intentii de grabire a procesului de trecere la euro au fost anuntate in ultima perioada de tot mai multi oficiali din statele UE. Tari care in trecut nu erau foarte doritoare sau chiar au refuzat adoptarea euro au inceput sa revina asupra deciziei in conditiile in care diferitele monede europene s-au prabusit pe fondul crizei financiare. Un exemplu in acest sens este Ungaria care a anuntat ca intentioneaza sa se alature zonei euro cat mai curand posibil.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat la inceputul lunii februarie ca este necesar sa pastram tinta de adoptare a euro in 2014, notand ca ar fi bine daca acest pas s-ar putea face chiar mai devreme. Recent, economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat ca Romania isi mentine obiectivul de a adopta euro in 2014, subliniind insa ca procesul este in primul rand unul politic si nu unul tehnic.
Bancherii romani au afirmat de mai multe ori ca adoptarea euro ar fi cel mai important obiectiv al autoritatilor prin care sa fie asigurata stabilitatea economiei, unii sustinand chiar necesitatea stabilirii unui calendar foarte clar pentru acest proces, cu date precise si pasi care trebuie facuti in fiecare etapa. In ceea ce priveste momentul adoptarii euro, parerile analistilor sunt impartite.
"Este bine ca atat BNR, cat si Guvernul insista pe adoptarea cat mai rapida a euro, fiindca acest lucru are consecinte pozitiv