Pachetele turistice achiziţionate cu multe luni înainte s-ar putea transforma în concedii nedorite, mai ales dacă vânzătorii au datorii. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
O vacanţă mult visată poate fi transformată în coşmar, mai ales în această perioadă de turbulenţe economice şi financiare. Persoanele care s-au bucurat de ofertele promoţionale de early booking s-ar putea trezi la vară că nu vor beneficia de ceea ce au plătit sau chiar că nu vor mai putea pleca în concediu. Asta pentru că multe agenţii de turism care vând pachete pentru vacanţa de vară se află într-o situaţie mai „delicată” în perioada de criză. Adică, venituri în scădere, datorii la stat sau chiar către alţi parteneri.
Specialiştii din domeniu îi avertizează pe clienţi să fie foarte atenţi cu cine semnează contractele, altfel s-ar putea ca vacanţa lor de vis să se transforme într-un coşmar.
„Feriţi-vă să lucraţi cu agenţii care nu-şi onorează obligaţiile financiare, care emit bilete la ordin şi cecuri fără acoperire sau care au datorii mari la bugetul de stat şi sunt în executare silită. Cel mai eficient mod de verificare a acestor agenţii este internetul”, avertizează Mircea Vladu, vicepreşedinte al Asociaţiei Agenţiilor de Turism (ANAT). În fiecare an, ajung în faliment circa zece agenţii de turism, dar numărul acestora ar putea creşte în condiţiile crizei.
Ofertele promoţionale de early booking i-au fascinat pe turişti mai mult ca niciodată, astfel că numărul celor care şi-au achiziţionat deja biletele de concediu s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă din 2008. Potrivit site-lui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), mai multe firme din domeniul turismului apar cu datorii consistente către stat.
Datornici la stat
Conform sursei citate, la finele anului trecut, la mai multe companii autorităţile au început proceduri