Micuţii care suferă de boli ale intestinului subţire pot scăpa de operaţii dureroase cu ajutorul unui dispozitiv care filmează interiorul tubului digestiv.
O nouă metodă de investigare a bolilor intestinului subţire la copii este disponibilă de puţin timp la Spitalul de Copii „Marie Curie” (Budimex) din Capitală. Este vorba despre o capsulă endoscopică minusculă, capabilă să filmeze interiorul tubului digestiv şi să-i ajute pe medici să stabilească mai clar un diagnostic.
Minicapsula are 3,4 grame, 26 de milimetri în lungime şi 11 milimetri în diametru, o lentilă care măreşte imaginea de opt ori şi poate depista leziuni de sub 0,1 mm.
Doar pentru pacienţii peste cinci ani
Noul sistem de diagnosticare a fost folosit până acum pentru patru copii, cu vârsta peste 5 ani. „Copilul nu trebuie să facă altceva decât să înghită această capsulă care trece foarte repede prin esofag, stomac şi duoden şi poate să examineze intestinul subţire, parte pe care endoscopul clasic nu o putea vedea”, explică medicul Mihai Munteanu, pediatru la Spitalul „Marie-Curie”, cu specializare în endoscopie.
O astfel de capsulă costă în jur de 720 de euro, fără interpretare, şi poate fi folosită pentru copii cu vârsta de peste 5 ani, care au minimum 20 kg. „Nu poate fi înghiţită de un copil de 3 ani din cauza mărimii ei”, mai spune medicul Mihai Muntean. De la înghiţire, capsula funcţionează între 8 şi 10 ore, după care activitatea ei se întrerupe. La scurt timp este eliminată de copil pe cale naturală.
Indicată în bolile inflamatorii
Folosirea acestei capsule este indicată în bolile inflamatorii, în anumite anomalii ale intestinului ori mal formaţii. La cei patru copii care au beneficiat de această procedură până acum sau văzut leziuni pe care altfel medicii nu le puteau vedea.
„Înainte de a