BNR va fi pregatita sa foloseasca o gama de instrumente pentru sprijinirea leului, incluzand politica ratei de dobanda, persuasiunea si reducerea rezervelor minime obligatorii, a afirmat guvernatorul Mugur Isarescu intr-o suita de declaratii acordate cotidianului Financial Times.
Afirmatiile sale au fost publicate marti impreuna cu cele ale guvernatorului Bancii Poloniei intr-un articol pe prima pagina privind efectul pe care mesajul conjugat transmis luni de principalele banci centrale din regiune l-a avut asupra pietelor valutare: zlotul, forintul si coroana ceha s-au intarit cu peste 2% in raport cu euro, in timp ce cursul leului a ramas aproape neschimbat.
"Trebuia sa calmam pietele care erau agitate, ceea ce ducea la o tendinta de a exagera care in general creeaza miscari destabilizatoare si dezechilibre", a explicat Isarescu demersul fara precedent al bancherilor centrali din regiune.
La randul sau, seful bancii centrale a Poloniei a declarat ca ar putea intreprinde actiuni prin care sa fie evitate consecintele volatilitatii cursului asupra economiei.
Ieri Banca Poloniei a continuat sa reduca dobanda, pana la 4%, aratandu-se mai preocupata de slabirea economiei decat de presiunile de depreciere a zlotului.
Interventia simultana a guvernatorilor bancilor centrale din Cehia, Polonia, Romania si Ungaria a fost bine-venita, in conditiile in care monedele din aceste tari au ajuns sa inregistreze deprecieri nejustificat de mari, considera Claudiu Cercel, vicepresedintele BRD pentru piete financiare.
"Este bine ca s-a produs acest exercitiu al guvernatorilor, mai ales ca suntem inca la inceputul anului. Dupa caderea Lehman Brothers (in septembrie 2008, n. red.) leul si coroana ceh au fost cele mai stabile dintre monedele din regiune, desi comentariile Standard & Poor's spun ca Romania are printre cele mai vulnerabile economii. Dar cu