Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a avertizat ca actuala criza economica "ameninta sa anuleze aproape doua decenii de reforme economice" in Europa Cetrala si de Est, scrie The Wall Street Journal.
Va fi nevoie de sustinere internationala pentru ca acest scenariu sa nu fie pus in scena, a spus presedintele BERD Thomas Mirow.
"Problemele cu care se confrunta regiunea sunt puternic interconectate cu cele ale intregului continent, iar solutia viabila pentru aceasta situatie ar fi un raspuns coordonat din partea autoritatilor publice si a institutiilor financiare internationale", a adaugat el.
BERD a fost infiintata in 1991, avand misiunea de a investi in statele est-europene si in fostele state sovietice pentru a le ajuta sa faca tranzitia de la economia centralizata la o economie de piata. Avertizarile sefului bancii evidentiaza preocuparile din ce in ce mai acute privind problemele pe care le traverseaza Europa de Est, printre care se numara contractarea economiei, instrainarea investitorilor si inasprirea conditiilor de creditare.
Banca centrala a Poloniei a redus rata de politica monetara cu 0,25% in decursul acestei saptamani, la 4%, echilibrand necesitatea de a sustine moneda nationala aflata in picaj si aceea de a ajuta economia.
Miercuri, agentia de rating Standard & Poor's a coborat ratingul de tara al Ucrainei, apropiindu-l cu alte doua trepte de nivelurile inferioare. Agentia, care cu o zi mai devreme actionase in aceeasi directie in ceea ce priveste calificativul Letoniei, si-a motivat actiunea prin preocuparile din ce in ce mai numeroase potrivit carora statul cu capitala la Kiev nu va putea indeplini cerintele Fondului Monetar International, care conditioneaza cea de-a doua transa a creditului. Dintre conditiile impuse de FMI, se remarca nivelul deficitului bugetar, despre care guvernul discuta aprig, fa