In urma cu 118 ani, la 26 februarie 1891, 24 de arhitecti au fondat Societatea Arhitectilor din Romania, cu Alexandru Orascu presedinte. Atat Societatea, cat si Corpul Arhitectilor au fost desfiintate in 1948 si inlocuite in 1952 cu Uniunea Arhitectilor. In 1991, cand a fost sarbatorit Centenarul Societatii Arhitectilor, a fost reluata si traditia stralucitoarelor baluri anuale.
La sfarsitul saptamanii trecute, Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) a organizat la Brasov doua evenimente: Conferinta Extraordinara cu tema Catre o mai buna calitate a vietii – contributia arhitecturii la politica Romaniei si Balul Arhitectilor. Cei care s-au ocupat de aceste evenimente, Filiala teritoriala Brasov-Covasna-Harghita, le-au asigurat doua locatii. Sala Coloanelor de la Cercul Militar, opera remarcabila din perioada interbelica a arhitectului Constantin Iotzu, a gazduit conferinta, iar seara, holul central al Complexului Aro-Palace, un dialog arhitectural intre arhitectii Horia Creanga si Ion Radacina, a devenit un cadru plin de stralucire pentru bal.
Conferinta si-a propus prea multe teme de discutii (incat s-a dovedit imposibil sa se pastreze programul stabilit), iar subiectele au excelat prin diversitate, de la Problematica concursurilor de arhitectura si procedurile privind achizitiile publice in proiectare (Monica Lotreanu) la Politici pentru consultare publica (Anca Ginavar), de la Patrimoniu si oras (Virgil Polizu) la Dezastru ecologic si arhitectural pe Valea Prahovei (Nicolae Radulescu-Dobrogea), de la Exista arhitecti in Romania? (Stefan Bortnowski) la Arhitectura in Romania: profesie, oameni, practici (Rudolf Poledna), de la Dezvoltare urbana in zona centrala a Timisoarei – pasi pentru un proiect (Vlad Gaivoronschi) la Redarea unor institutii-simbol comunitatilor locale (Cristian Rinja). Un continuu dialog de idei, condensat in final