Petrom Bucuresti (SNP), cea mai mare companie romaneasca, a incheiat anul 2008 cu datorii fata de banci, dupa ce acestea au lipsit din bilant in ultimii trei ani. Lichiditatile companiei au atins cel mai redus nivel din ultimii cinci ani.
Investitiile masive realizate in ultimii ani, dar si scaderea abrupta a pretului titeiului in ultima jumatate de an, au secatuit conturile Petrom, compania fiind nevoita sa apeleze la credite bancare pentru prima data dupa privatizarea sa in 2004.
Petrom avea la sfarsitul anului trecut datorii fata de institutii financiare in valoare de 1,78 mld. lei (446 mil. euro), dintre care 1,48 mld. lei (371,5 mil. euro) sunt datorii pe termen lung, iar 300 mil. lei (75 mil. euro) reprezinta datorii care trebuie platite in acest an. Datoriile provin din creditul de 375 mil. euro pe care compania l-a contractat in octombrie 2008 de la un sindicat de cinci banci internationale.
O parte din sumele trase din creditul respectiv au fost plasate in instrumente financiare pe termen scurt, soldul acestora in bilant fiind de 724 mil. lei (181 mil. euro), restul fiind folosite pentru investitii in ultima parte a anului trecut.
"Imprumutul de 375 de milioane de euro a fost consumat in intregime in 2008 si a sustinut programul de investitii care s-a ridicat la circa 6,4 miliarde de lei", au declarat reprezentantii Petrom.
Compania mai avea in conturi lichiditati de 261 mil. lei (65 mil. euro), sub forma de numerar si depozite bancare, acesta fiind cel mai redus nivel al lichiditatilor pentru Petrom din ultimii cinci ani.
Nivelul redus al lichiditatilor este si unul dintre principalele motive pentru care compania a propus actionarilor nedistribuirea de dividende din profitul net obtinut anul trecut, de 1,022 mld. lei (277 mil. euro).
De la privatizare, compania a distribuit in fiecare an dividende, cu exceptia