E in firea omului sa-si doreasca a detine recorduri si intaietati. Tot asa, e in firea oricarei natii sa aiba cu ce se fali. In firea noastra, a romanilor, cu atat mai mult. De ce? Pentru ca avem tot felul de frustrari istorice.
Iata-le pe cateva dintre ele, nu neaparat in ordine cronologica: n-avem un Premiu Nobel (in 1974, cand i s-a acordat Nobelul pentru Medicina si Fiziologie, George Emil Palade nu mai era roman, ci american), Nicolae Paulescu a descoperit insulina, dar creditul le-a fost acordat unor canadieni (care s-au ales si ei cu un Nobel), Traian Vuia a realizat primul zbor cu aparat autopropulsat, dar cunoscuti pentru aceasta isprava au ramas fratii Wright, Petrache Poenaru a inventat la 1827 stiloul, dar nu i-a folosit la nimic, Stefan Odobleja si-a vazut uzurpata calitatea de "parinte al ciberneticii" de catre Norbert Wiener, Nicolae Teclu a nascocit un tip de arzator (bec) folosit apoi in toate laboratoarele din lume, dar becul e cunoscut acum drept "bec Bunsen", prima racheta cu trepte de combustie a fost lansata la Sibiu, la 1555, dar nimeni nu-si mai aminteste acest lucru, Aurel Persu a construit primul automobil cu forma aerodinamica (1924) si s-a ales cu anonimatul, Henri Coanda a construit si a zburat el insusi cu primul avion cu reactie, dar peste lucrul asta s-a asternut uitarea.
In fine, un ultim exemplu: The Saatchi Gallery si-a propus sa vada cum arata un Top 500 al celor mai importanti artisti ai secolului XX (poate vota oricine, pe www.saatchi-gallery.co.uk/artvote). Ei bine, pe 20 februarie a.c., Constantin Brancusi se afla abia pe locul 17.
Era sa uit: nu de mult s-au descoperit si la noi oarece fosile de dinozaur, dar pana si acelea s-a dovedit ca apartin unei specii pitice.
Cum n-avem nici munti cine stie ce inalti, nici Marea Neagra nu-i cine stie ce adanca, cum nici Dunarea n