Dezbaterea publică organizată ieri pe marginea proiectului Dâmboviţa Center a fost doar o acţiune de imagine, în care utilitatea complexului a ţinut loc de argumente la acuzele de ilegalitate.
Concluzia a fost că proiectul poate fi votat fără probleme de consilieri. În aceste condiţii, bucureştenii vor avea parte de un nou complex de afaceri, care va fi finalizat în 2015.
Reprezentanţii ONG-urilor şi ai Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) au invocat probleme de legalitate şi de funcţionalitate. Printre acestea se numără atragerea, din cauza caracterului comercial, a zeci de mii de oameni într-o zonă deja sufocată, numărul insuficient de locuri de parcare (4.500 faţă de 12.000, cât impun reglementările) şi încălcarea prevederilor privind spaţiul verde. În plus, s-a precizat că un parteneriat public-privat poate fi făcut, potrivit legii, numai după ce planul urbanistic a fost aprobat.
De partea dezvoltatorului, argumentele au vizat investiţia de care va beneficia Bucureştiul şi faptul că parteneriatul public-privat a fost deja semnat, în 2003, şi renegociat în 2007. „Ministerul Dezvoltării şi Locuinţei (MDL) are mandat să asigure condiţiile pentru realizarea acestor proiecte”, a declarat Ioan Andreica, secretar de stat în MDL. La celelalte probleme, susţinătorii complexului au răspuns simbolic, arătând o inimioară de pluş, semn că „rana” Casei Radio, abandonată timp de 20 de ani, trebuie închisă.
Dezbaterea vine în contextul în care guvernul a decis să amâne cu două luni aplicarea OUG nr. 27/2008, care prevedea limitarea dero gărilor de la planurile urbanistice generale prin planuri urbanistice zonale şi de detaliu începând cu 1 martie. De asemenea, a fost amânată discutarea OUG nr. 114/2007, care interzice schimbarea destinaţiilor spaţiilor verzi.
Astfel, cu concursul guvernului, aprobarea proiecte