Fără a diagnostica sau a da verdicte clare, Irina Petraş adună în Cărţi de ieri şi de azi scriitori de prim-plan sau de plan secund, consacraţi şi debutanţi, dînd impresia unei complexităţi a literaturii scrise între 2003 şi 2007, dar, în acelaşi timp, şi a unei superficialităţi a demersului prin includerea în volum a cîtorva recenzii cu totul nesemnificative şi a altora extrem de convenţionale şi plat construite. Impresia de superficialitate începe să scadă după parcurgerea întregii cărţi, cînd realizezi că imaginea nu e deloc falsă şi că nu scapă, de fapt, nici o direcţie literară afirmată în aceşti ani.
"Vîrfuri şi văi", cum spune autoarea în "Argument", unde îşi asumă şi subiectivitatea inevitabilă a selecţiei şi libertatea interpretărilor, sînt aşezate în ordine alfabetică în trei secţiuni - Poezie, Proză, Critică literară, eseu, jurnal. O sută douăzeci de cronici şi recenzii se adaugă, cu acest volum, celor peste două sute prezente în 2003 în Cărţile deceniului 10, reuşind să întregească un peisaj literar eterogen.
"Îmi dau seama că am citit întotdeauna într-o manieră ŕ la Forster. A contat cît de bună e cartea, cît de mult (îmi) spune, cît de mult mă lasă să construiesc în jurul ei, nicidecum de unde este şi de-al cui ori cîţi ani are autorul." Horia Bădescu, Ana Blandiana, Constanţa Buzea, Matei Călinescu, Dinu Flămând, Doina Ioanid, Claudiu Komartin, Ion Mureşan, Cosmin Perţa, Adrian Popescu, Ion Pop, Liviu Ioan Stoiciu, Grete Tartler, Mihaela Vârlan, ca să mă rezum la cîteva nume de poeţi, ilustrează perfect maniera invocată. La fel se întîmplă şi în cazul prozatorilor şi criticilor.
Irina Petraş are capacitatea să facă din fiecare lectură o delectare, pentru că felul ei de a se apropia de o carte, indiferent cui aparţine, este unul afectiv şi eminamente reflexiv, cam în genul lui Lucian Raicu (cu diferenţa că la