Banca cooperatista Creditcoop, care acorda credite de consum populatiei prin intermediul unei retele de 900 de unitati, este una dintre putinele institutii de credit care sustine ca nu a operat majorari de dobanda, nu a incetinit brusc creditarea si nu are restante in crestere.
Creditcoop a incheiat anul 2008 cu un sold al creditelor acordate de 524 mil. lei (132 mil. euro), in urma unei cresteri anuale de 20%, in timp ce restantele si-au mentinut ponderea redusa, de 0,8% din totalul creditelor acordate, in usoara scadere fata de decembrie trecut. In sistemul bancar, ponderea restantelor in totalul creditelor a depasit pe final de 2008 nivelul de 1,4%.
"In ultimii ani, am inregistrat cresteri de 15-20% pe creditare, ritmuri pe care domnul Guvernator le aprecia ca fiind normale, fata de cresterile nesustenabile ale altor banci, de 100%. Eu mi-as fi dorit sa inregistram cresteri mai mari. Cereri au fost, dar intrucat nu am avut finantare decat din resurse proprii, atat s-a putut", a spus Adrian Morar, 48 de ani, presedintele Creditcoop de opt ani, de cand institutia a trecut sub supravegherea BNR, devenind practic o banca.
Creditcoop acorda numai credite de consum in lei, pe o perioada de maximum cinci ani, fara garantii, doar cu giranti. Dobanda la imprumuturi este in prezent intre 19-21%, iar actele necesare pentru un credit sunt aceleasi ca la o banca normala.
La un imprumut de 10.000 de lei, dobanda de 19%, pe o durata de cinci ani, clientul plateste o rata lunara de 259 de lei, valoarea ratei fiind mai redusa decat la alte banci in aceleasi conditii. Comisionul de acordare pentru acest imprumut este de 550 de lei, deci suma imprumutata este practic de 9.450 de lei.
Singurele conditii suplimentare fata de o banca comerciala sunt o participatie minima de 10 lei (orice imprumutat trebuie sa fie si actionar) si contractarea imprumutului n