Aversiunea lui Traian Basescu fata de ziaristi incepe sa capete accente periculoase pentru principiile democratice, transformandu-se intr-o aversiune fata de insasi libertatea presei.
Daca razboiul lui cu mogulii, in parte justificat, intrase intr-un fel banalitate periodica a declaratiilor sefului statului, in ultima vreme presedintele a inceput sa acuze presa pentru ceea ce reprezinta, de fapt, treaba ei.
Dupa sedinta CSM de joi, el a afirmat nici mai mult nici mai putin decat ca presa pericliteaza ridicarea monitorizarii pe Justitie: "Va pot spune insa ca un raport bun creeaza premisele ca pana la inceputul lui 2010 sa nu mai fim sub monitorizare. Dar cu siguranta daca incidente in care doi oameni se bat vor fi puternic mediatizate ca fiind vremea clanurilor in Romania, vom avea o problema".
Mai mult decat atat, Traian Basescu a explicat evacuarea presei de la sedinta CSM prin dorinta a diminua "placerea (ziaristilor n.r.) de a discuta despre sistem. Dumneavoastra discutati fara sa-l cunoasteti, de regula, si am convingerea ca o discutare a unor lucruri sensibile in prezenta presei, fara ca presa sa fie documentata, sa stie, sa inteleaga foarte bine despre ce se vorbeste ar fi fost un risc pentru un nou blam".
Traian Basescu considera ca tot mai multi magistrati se pensioneaza tocmai din cauza distribuirii oprobiului pe intregul sistem, pe toti magistratii, desi mare parte dintre acestia ar fi oameni cinstiti, buni si cu experienta.
Pana la un punct dl. Basescu poate avea dreptate. Generalizarile presei, cautarea cu orice chip a senzationalului, documentarea sumara, accentele prost puse, superficialitatea sunt boli vechi si grave ale presei romanesti de toate felurile. Dupa cum are dreptate atunci cand respinge culpa sistemului in ansamblu. De aici pana la boicotarea presei e insa cale lunga.