Cu ocazia unui seminar organizat, ieri, la Bucureşti, ministrul român de externe, Cristian Diaconescu, a precizat că "avem, în acest moment, obligaţia de a dialoga, de a intra într-o cooperare articulată şi flexibilă cu partenerii noştri italieni, tocmai pentru a vedea cum o astfel de situaţie poate fi depăşită în sens pozitiv". Importanţa relaţiilor între cele două state a fost analizată din mai multe puncte de vedere. Sursa: Vlad Stănescu
În cadrul evenimentului, un seminar cu tema"Starea actuală a relaţiilor româno-italiene", au fost analizate relaţiile dintre cele două state.
Implicaţii economice
În primul rând, s-a accentuat importanţa comunităţii românilor din Italia prin mărimea acesteia, aproape un milion de persoane şi a contribuţiei din punct de vedere economic. Diaconescu a precizat că aportul românilor la Produsul Intern Brut din Italia este de 1,2%.
În plus, acesta a menţionat că în Italia sunt înregistrate peste 23.000 de firme româneşti, care contribuie, la rândul lor, la economia ţării. "După cum ştiţi, relaţiile economice sunt, ca şi cele politice, excelente: 26 de mii de companii italiene în România, 23 de mii de companii româneşti în Italia. O ţară, Italia, cu experienţă în ceea ce priveşte IMM-urile, foarte serioasă de la care avem ce învăţa", a adăugat Diaconescu.
Cu toate acestea, "o serie de situaţii, incidente infracţionale îndelung şi profund mediatizate au pus comunitatea românească din Italia într-o situaţie foarte dificilă, poate cea mai dificilă din ultima perioadă. Am discutat cu colegii italieni şi ne preocupă în mod deosebit modul în care ceea ce se întâmplă şi se spune în acest moment în Italia ajunge în conştiinţa cetăţeanului italian şi român", a mai afirmat ministrul de externe.
Cu scopul de a facilita colaborarea între Italia şi România, Diaconescu a menţ