Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) atrage atentia vineri autoritatilor de la Bucuresti ca planurile fiscale restrictive ar putea sa fie amenintate de presiuni sociale si de asteptari nerealiste de crestere economica, relateaza Reuters, citata de Newsin.
Bugetul de austeritate pentru 2009 al Romaniei a fost aprobat saptamana trecuta. Acesta prevede o tinta ambitioasa de deficit fiscal de 2% din produsul intern brut (PIB), comparativ cu 5% anul trecut, in cadrul unui efort intampinat pozitiv de banca centrala si de Fondul Monetar International (FMI).
Analistul Marko Mrsnik, al agentiei de rating, a spus ca Standard & Poor's nu este convinsa inca de faptul ca Bucurestiul isi poate indeplini obiectivele, la patru luni dupa ce a retrogradat Romania, scotand calificativul tarii din categoria cu recomandare de investitii.
"Problema este, in primul rand, ca bugetul se bazeaza pe premise macroeconomice care par excesiv de optimiste si, in al doilea rand, care se vor dovedi dificil de implementat", a declarat Mrsnik, in cadrul unui interviu acordat Reuters.
"Puterea coalitiei de guvernare ar putea fi testata pe masura ce planurile fiscale restrictive ar putea sa se confrunte cu presiuni din cauza cererilor populare de cheltuieli crescute, pentru a contrabalansa efectele problemelor economice continue", a adaugat analistul agentiei de rating.
S&P a coborat in octombrie ratingul pentru credite in valuta al Romaniei, cu o treapta, la 'BBs', cu perspectiva 'negativa', ca urmare a lipsei unei reactii fiscale la deficitul extern amplu, care a accentuat vulnerabilitatea economiei in contextul crizei mondiale de lichiditati.
Mrsnik a confirmat acest rating si perspectiva asociata. Alegerile prezidentiale din acest an reprezinta un alt risc pentru inasprirea fiscala, a mai spus analistul agentiei de rating,