» Romanii vor mai astepta doi ani Codurile juridice gratie carora vor avea parte de procese mai scurte si mai corecte si vor putea divorta mai usor, pretinzand despagubiri de la parteneri.
» Presedintele Basescu crede ca noile Coduri nu ne vor scapa de monitorizarea UE, atata vreme cat mai sunt de facut si alte lucruri in justitie, insa ele creeaza premisele unor note bune din partea Bruxelles-ului.
Romanii ar putea avea parte de o justitie la standarde europene abia peste doi ani. Codul de Procedura Civila, Codul de Procedura Penala si noul Cod Penal, aprobate de Guvern, ar putea intra in vigoare cel mai devreme pe 1 ianuarie 2011, chiar daca ele vor deveni legi in mai 2009, prin asumarea raspunderii Cabinetului Boc in fata Parlamentului. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, spune ca pana in 2011 juristii vor avea timp sa asimileze Codurile, iar sistemul se va pregati corespunzator sa le aplice, astfel incat sa fie evitate blocajele. Daca unii juristi cred ca termenul de implementare a Codurilor este prea lung, in conditiile in care romanii au nevoie urgenta de procese echitabile, corecte si mult mai scurte, altii acuza Ministerul Justitiei ca nu va putea aplica noile legi, deoarece ele necesita resurse umane si materiale inca necalculate.
Noile legi vor permite, printre altele, arestul la domiciliu (cu monitorizarea detinutilor prin bratari dotate cu sistem GPS); negocierea pedepselor cu procurorii, in cazul recunoasterii vinovatiei; transmiterea citatiilor prin curier sau prin e-mail si divorturile-instant (cu mariaje desfacute nu la tribunal, ci la Starea Civila). Ca urmare a desfacerii casatoriei, insa, fostii parteneri vor putea solicita "despagubiri pentru prejudicii materiale si morale", precum si plata unei "prestatii compensatorii".
In Romania nu va mai fi acceptata amanarea proceselor, practica din cauza ca