Comunicarea este intotdeauna cea mai buna solutie pentru evitarea conflictelor. Foarte multe persoane nu stiu cum si ce anume pot comunica, iar multe din relatiile lor au de suferit.
Comunicarea trebuie sa respecte regulile simple ale dialogului, dar si cateva legi nescrise, care tin de modul de abordare a unei probleme si scopul propus, informeaza Shine.yahoo.com.
Respectul reciproc
Pentru a avea un dialog deschis, fiecare interlocutor trebuie sa se asigure de respectul celuilalt. Mai mult, daca opiniile unuia dintre ei nu sunt ascultate si credibile, caile de comunicare sunt ingreunate, iar rezolvarea anumitor conflicte devine imposibila.
Anticiparea tuturor consecintelor
Daca se urmareste rezolvarea unui conflict, atunci trebuie sa fim pregatiti pentru orice concluzie care poate aparea. Pentru obtinerea rezultatului dorit, cea mai buna pregatire pentru o discutie sincera este enumerarea tuturor problemelor si anticiparea raspunsului interlocutorului.
Daca rezultatul demersului tau te-a luat prin surprindere, atunci nu ai acordat suficient de multa importanta tuturor factorilor implicati in problema.
Tocmai de aceea, orice discutie va fi pregatita din timp, iar anticiparea ei este un lucru important in obtinerea rezultatului dorit.
Este nevoie de doi pentru a comunica
Tendinta generala in orice discutie este ca, persoana care ia prima cuvantul sa tina un monolog nesfarsit, iar interlocutorul nu va avea astfel ocazia sa isi exprime punctul de vedere.
Pentru evitarea situatiilor neplacute, in care nu poti afla parerea celuilalt pentru ca nu l-ai lasat sa ti-o spuna, propune-ti inca de la inceput sa afli si punctul lui de vedere legat de conflictul avut.
Implicarea afectiva este obligatorie
Daca intr-o discutie nu iti pasa de