Execuţia fostului dictator Nicolae Ceauşescu a fost o „decizie excepţională” într-o „situaţie excepţională”, a declarat azi, la Academia Diplomatică din Moscova, ministrul de externe Cristian Diaconescu. Şeful diplomaţiei româneşti a răspuns astfel unei întrebări neaşteptate adresată de o studentă din China, interesată să afle de ce România este singura ţară care şi-a executat liderul în momentul căderii comunismului, în 1989. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Diaconescu a precizat că fostul dictator a fost judecat de un tribunal militar excepţional şi că momentul 1989 nu a fost nici până acum explicat sută la sută.
Cooperarea NATO-UE
În prealabil, într-un discurs susţinut la Academia Diplomatică a ministerului rus de externe, Diaconescu a pledat pentru necesitatea unei cooperări a NATO şi UE cu Rusia, pentru securitatea europeană şi cea globală, menţionând ân acest context problema Iranului şi a conflictelor îngheţate de la Marea Neagră.
El s-a arătat prudent însă în privinţa pactului de securitate euro-atlantică propus anul trecut de preşedintele rus Dmitri Medvedev, o soluţie care ar urma să înlocuiască actualele tratate. „Este o idee interesantă. România este gata să continue dialogul” pe această temă a precizat Diaconescu care a adăugat că rămâne de văzut în ce fel va răspunde pactul propus de Medvedev dorinţelor cetăţenilor dar şi tuturor ameninţărilor din spaţiul euro-atlantic.
Ideea pactului a fost primită în mod diferit în Occident. La conferinţa de securitate de la Munchen, şeful NATO, Jap de Hoop Scheffer, a criticat propunerea, amintind de intenţia Moscovei de a-şi întări prezenţa militară în regiunile separatiste georgiene. Preşedintele francez Nicolas Sarkoyz a primit-o însă cu interes. Propunerea lui Medvedev, promovată activ de Rusia în ultimele luni urma să fie discutată ieri la întâlnirea lui Di