Scriitoarea britanică Evelyn Vaugh (1903-1966) s-a făcut remarcată îndeosebi prin romane care satirizează high-life-ul unei societăţi engleze conservatoare în cel mai înalt grad. Dintre acestea, două, „Bomba zilei“ şi „Un pumn de ţărână“, au apărut în aceşti ani, şi în traducere românească la Editura Leda. Pentru romanul „Men at Arms“ a primit Premiul James Tait Black Memorial, fiind primul dintr-o trilogie („Sword of Honour“) ce are ca subiect cel de-al doilea război mondial.
Times Magazine a inclus romanul, apărut în 1945, pe lista celor mai bune o sută de romane din toate timpurile. Chiar autoarea însăşi credea că acest roman, care urmăreşte tribulaţiile şi frământările etic-religioase ale familiei aristocratice Marchmain, este magnus opus a creaţiei sale.
Familia Marchmain este prezentată în roman ca simbol al nobilimii britanice, elitistă, conservatoare şi prea puţin dispusă să accepte schimbări majore.
Relaţia de prietenie dintre protagonistul şi naratorul Charles Ryder şi Lordul Sebastian Flyte defineşte în bună măsură trama acestui roman în care o familie creştin-anglicană este prezentată cu subtilitate de un romancier preocupat să devoaleze amestecul de sentimente bigote cu un tradiţionalism conservator de nuanţă adesea egoistă.
Ryder, un tânăr din clasa de mijloc, crescut de tatăl său, o figură egocentrică şi distantă, pare nesigur de ţelurile sale în viaţă şi este pur şi simplu fascinat de personalitatea lui Sebastian, cu care va lega o prietenie pură pe durata verii petrecute la Brideshead. Sebastian este torturat de pretenţiile de îndrumător spiritual ale mamei sale, Teresa Flyte, Marchiză de Marchmain. Abandonată de soţul ei, marchizul Alexander Flyte, Lady Teresa doreşte să-şi impună convingerile religioase copiilor săi, printr-o perseverenţă greu de îndurat. Dacă Lady Julia, fata cea mare, preocupată să facă un mariaj pe măsu