Autoritatile ar trebui sa evite o abordare emotionala a crizei si sa nu recurga la masuri gresite sub presiunea sindicatelor si patronatelor, a declarat ieri la Cluj guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
"Un pericol pentru aplicarea unei strategii coerente de ajustare ordonata a dezechilibrului extern il constituie prognozele din ce in ce mai pesimiste elaborate de diferite institutii privind cresterea economica din Romania in anul 2009 si care merg pana la a anticipa o crestere negativa. Pericolul consta in aceea ca factorul politic, dand crezare acestor prognoze, ar putea sa trateze problema emotional, adoptand masuri de relaxare fiscala si salariala, care nu ar face decat sa agraveze criza", a spus Isarescu. El a adaugat ca trebuie gasite solutii care sa recastige increderea consumatorilor, dar si a investitorilor in economia romaneasca.
Seful bancii centrale a apreciat ca din punctul de vedere al impactului direct, sistemul bancar a fost putin afectat de criza pentru ca nu a fost expus la active toxice, precum si datorita masurilor prudentiale si administrative adoptate de-a lungul timpului de BNR.
"Indirect insa, criza financiara internationala si mai ales consecinta ei evidenta - recesiunea din tarile dezvoltate - se extinde asupra economiei romanesti pe mai multe canale. Pe canalul comercial, incetineste cresterea exporturilor sau chiar le reduce. Pe canalul financiar, limiteaza accesul la finantare externa si astfel restrange volumul creditarii si genereaza dificultati in serviciul datoriei externe private. Pe canalul cursului de schimb, reducerea finantarilor externe s-a reflectat in deprecierea monedei nationale. Pe canalul increderii, a avut loc o retragere a investitorilor din tarile est-europene. Aceasta a avut drept efect manifestarea pe piata monetar-valutara a unor momente de panica si atacuri speculative, precum cel din luna octombrie