BERD, BEI şi BM vor ajuta IMM-urile şi băncile din Est cu 31 de miliarde
Franţa, Germania, Austria, Suedia, Italia şi Grecia – cele mai expuse dacă filialele din Est ale băncilor vor da faliment
Statele puternice din UE au adoptat programe de stimulare economică şi măsuri de salvare pentru băncile proprii, dar necoordonate la nivelul ţărilor din estul Europei şi cu schemele de ajutor ale Uniunii pentru regiune. Această strategie pe termen scurt trebuie însă rapid schimbată printr-un plan generalizat de susţinere a statelor est-europene, avertizează preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Thomas Mirow.
Dacă băncile din Occident, în cooperare cu instituţiile financiare europene şi Uniunea Europeană nu vor acţiona împreună pentru salvarea filielelor băncilor din statele din Europa Centrală şi de Est, UE ar putea să se „prăbuşească”.
O interdependenţă cu consecinţe serioase
Un colaps economic al ţărilor din Europa de Est, dintre care multe fac parte din Uniunea Europeană, ar putea pune sub semnul întrebării viitorul blocului comunitar în ansamblul său, comentează şi „The Economist”. Dacă o ţară cum ar fi Ungaria sau una dintre ţările baltice s-ar prăbuşi, europenii occidentali ar fi printre primii care ar avea de suferit. Bănci din Austria, Italia şi Suedia, care au investit şi au făcut împrumuturi masive în Europa de Est, ar cunoaşte „pierderi catastrofale” în cazul în care valoarea activelor lor ar scădea.
Mai mult, un colaps economic în Est ar fi un factor destabilizant pentru euro şi ar genera probleme foarte mari pentru unele state care au adoptat moneda europeană, cum ar fi Irlanda şi Grecia, care nu au o situaţie cu mult mai bună decât cea a Europei de Est. În plus, ar pune capăt oricărei oportunităţi de extindere a UE, ridicând semne de îndoială asupra şanselor viitoare de integrare a Balcanilor