Liderii Uniunii Europene încearcă să găsească soluţii pentru depăşirea recesiunii economice şi a problemelor financiare. Unul dintre principalele subiecte ale reuniunii este legat de măsurile suplimentare ce trebuie adoptate, la nivel european, pentru stabilizarea sectorului financiar. Liderii mai multor ţări din Europa Centrală şi de Est vor participa duminică la un mini-summit cu preşedintele Comisiei Europene, programat pentru 1 martie, la Bruxelles, pentru a discuta despre criza economică şi efectele acesteia asupra Bătrânului Continent.
Reuniunea, convocată la iniţiativa Poloniei, va avea loc înaintea unui summit extraordinar al şefilor de state şi guverne din toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, programată în aceeaşi zi, tot la Bruxelles, şi va aborda mijloacele de combatere a recesiunii economice.
Cele două summituri vin pe fondul intensificării temerilor cu privire la stabilitatea financiară a ţărilor din Europa de Est, confruntate cu dezechilibre monetare şi economice. Austria şi Ungaria pledează pentru un amplu plan de ajutor paneuropean pentru Est, care deocamdată nu s-a prea bucurat de succes.
Este de aşteptat ca ţările care vor participa la mini-summitul organizat la iniţiativa Poloniei să reafirme că se opun măsurilor protecţioniste practicate de multe dintre statele membre ale UE.
Un reprezentant de ţară
Preşedinţia cehă a Uniunii Europene, care a convocat pentru duminică un summit informal al UE, pentru a dezbate măsurile anticriză, introduce o regulă nouă privind participarea liderilor europeni la discuţii: câte un reprezentant de ţară.
Premierul ceh, care exercită preşedinţia UE pentru ţara sa, doreşte astfel să evite participarea preşedintelui ceh la reuniuni şi apariţia de noi tensiuni după recentul discurs al acestuia din Parlamentul European, care a pro