Reţetele energizante folosite în trecut îşi păstrează valabilitatea şi în zilele noastre. În lupta cu factorii de mediu şi cu bolile care epuizează organismul, licorile care extrag virtuţile ierburilor, legumelor şi fructelor sunt soluţii cu rezultate testate în timp. Orice persoană, de la copil la bătrân, s-a confruntat măcar o dată cu stări de oboseală cauzate de o afecţiune, de stres ori de suprasolicitarea fizică sau psihică. Lipsa de energie este un avertisment: ea atrage atenţia că ceva nu este în ordine în organismul nostru.
Deseori, până ajungem la medic, un leac popular ne pune pe picioare sau ne alină durerea. În loc de antibiotice, analgezice sau antiinflamatoare, „medicamentele” adunate din farmacia naturii sunt remedii care nu dau greş. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, ne recomandă câteva remedii revigorante.
Suc de grepfrut roşu cu miere
După o perioadă de efort fizic şi de stres, oboseala ne complică existenţa. Sucul de grepfrut roşu s-a dovedit un aliat sigur în lupta cu oboseala cronică.
Datorită mineralelor şi vitaminelor pe care le conţine (C, B1, B2, PP), enzimelor, acidului citric şi pectinelor, acest tonic contribuie şi la creşterea imunităţii. Se consumă înainte de micul dejun câte două pahare de suc de grepfrut îndulcit cu miere de salcâm (câte două linguriţe la un pahar).
Tonic din ouă şi lămâie
Dacă sunteţi obosiţi şi pesimişti, iar nopţile albe vă sâcâie frecvent, nu ezitaţi să preparaţi un tonic pe bază de ouă şi de lămâi. Spălaţi 10 ouă de găină şi aşezaţi-le într-un castron.
Peste ele turnaţi zeamă de lămâie, astfel încât să le acoperiţi.
În ziua următoare, se scot ouăle, se sparg, se bat bine cu telul şi se pun în castronul cu suc de lămâie. Peste aceste ingrediente mai adăugaţi un litru de ţuică tare, un kilogram de miere