Aproape 15% din populaţie suferă de afecţiuni psihice. Depresiile şi atacurile de panică fac ravagii, iar medicii spun că de vină este criza economică, stresul zilnic, dar şi consumul de alcool. Spitalul de Neuropsihiatrie Botoşani are în evidenţă 45.000 de persoane, ceea ce reprezintă 15% din populaţia judeţului. Practic, unul din şapte botoşăneni suferă de diverse afecţiuni psihice. Doar o mică parte dintre aceştia, sub 3%, sunt bolnavi cronici, care se tratează de ani de zile.
Majoritatea sunt oameni „în putere”, între 25 şi 50 de ani, care suferă de atacuri de panică, depresii sau, mai rar, schizofrenie. Medicii sunt siguri că se confruntă cu efectele crizei economice, pentru că mulţi pacienţi sunt apăsaţi de lipsa banilor sau de stresul de zi cu zi.
„Ca anul acesta, parcă nu a fost în alţi ani. Vin tot mai mulţi pacienţi şi abia mai facem faţă solicitărilor. Pe cei cu forme uşoare îi tratăm în ambulatoriu, dar sunt mulţi care au nevoie de supraveghere medicală”, a declarat dr. Nicolae Vlad, directorul Spitalului de Neuropsihiatrie.
Şomer în prag de sinucidere
Mulţi dintre cei care ajung să se trateze sunt oameni ajunşi în situaţii-limită. Dan P. are 37 de ani, este căsătorit, are două fetiţe în clasele primare şi până nu demult era singurul întreţinător al familiei. Chiar înainte de sărbători, firma de construcţii la care lucra a început să facă disponibilizări. Vestea că de la 1 ianuarie va rămâne fără loc de muncă a căzut ca un trăsnet.
„Câştigam 1.200 lei şi munceam din zori până seara. Cu banii ăştia îmi ţineam copiii la şcoală şi achitam datoriile. Soţia a fost operată şi nu poate munci. Acum trăim din alocaţiile copiilor. Am tot încercat să îmi găsesc de lucru, că nu mi-e frică de muncă. Nu am reuşit, iar acum sunt disperat”, mărturiseşte bărbatul, care a ajuns la spital după ce a înce