In Italia traiesc in acest moment aproximativ 1 milion de emigranti romani. Dintre acestia, doar 1% sunt infractori. Restul, adica 990.000 de romani, sunt cetateni europeni, cu aceleasi drepturi ca toti italienii, sunt doar oameni simpli care au plecat din tara lor in cautarea unei vieti mai bune si care produc, in fiecare an 1% din Produsul Intern Brut al Italiei.
Insa acesti 990.000 de romani au devenit in ultima vreme victime ale opiniei publice italiene. Din cauza unor cazuri de infractiuni comise de cetateni romani de etnie rroma, intreaga comunitate de romani din Italia a devenit o diaspora a hotilor, criminalilor si violatorilor.
Un studiu sociologic, realizat in luna decembrie a anului trecut, de catre un grup de cercetatori italieni in scolile orasului italian Torino a aratat faptul ca, inca de tineri, italienii nu suporta romanii. Potrivit lui Francesco Ciafaloni, coordonatorul acestui studio: "Italienii ii vad pe romani ca pe cei care fura sau ucid. Chiar si apelativul "roman" este folosit in situatii jignitoare sau ironice. Elevii italieni spun ca, pentru ei, folosirea termenului de "roman" este un lucru normal, in timp ce elevii romani il percep ca pe o jignire. Exista in interiorul fiecarei clase situatia in care elevii romani stau separati de colegii lor italieni. Nu sunt dusmani, dar nu sunt nici prieteni. In plus, pentru romanii din Italia de multi ani este o povara faptul ca se simt "straini" atit de Romania, cit si de tara in care traiesc acum".
Reactia italienilor este, in opinia mea, una de-a dreptul xenofoba. Inteleg gravitatea infractiunilor comise de catre unii romani, insa nu poti sa acuzi o natiune din cauza unor cateva persoane. Romanii sunt vazuti de catre italieni ca "tigani", violatori, criminali si hoti, insa doar un infractor din zece este roman, in timp ce aproape 60% din numarul total al infractiunilo