Budinca de cartofi, telina si peste
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 telina potrivita, 600 g cartofi fainosi, coaja rasa a unei jumatati de lamaie, sare iodata, piper negru macinat, 225 ml zeama concentrata de legume (Knorr + apa), 175 g smantana, 600 g fileuri de peste alb (cod, merluciu, salau), 1 lingurita boabe de piper rosu, 1 1/2 felie de paine integrala (prajita), 2 linguri unt.
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 175. Se taie telina felii subtiri, la fel si cartofii cruzi si curatati de coaja. Se amesteca telina cu cartofii si cu coaja de lamaie, se condimenteaza cu sare si piper si se aseaza straturi-straturi intr-o forma de budinca (mai mare). Se bate zeama de legume cu smantana, se toarna peste legume, se dau la cuptor si se lasa sa se rumeneasca 35 de minute. * Se taie fileurile de peste bucati, se sareaza si se pipereaza. Se marunteste painea uscata (fara coaja) si se amesteca cu piperul rosu zdrobit. Se scot legumele din cuptor, se pun deasupra bucatile de peste si se presara peste ele piperul amestecat cu pesmet si untul taiat bucatele. Se dau legumele cu pestele din nou la cuptor, se lasa sa se patrunda si sa se rumeneasca si pestele (15-20 de minute) si se servesc garnisite - eventual - cu marar verde.
Tarta cu gulii si branza
Ingrediente (pentru circa 8 bucati): 200 g faina, 1/2 lingurita sare iodata, 1/2 lingurita ierburi uscate de Provence (rozmarin, cimbru, salvie etc.), 75 g unt rece, 3 oua mijlocii, 1 lingura iaurt din lapte degresat, 2 gulii potrivite, 200 g branza noua de capra sau de oaie (nu prea sarata), 100 g smantana acrisoara, piper macinat, 30 g rosii uscate (se gasesc la borcan, la supermarket), 1 legatura de verdeata (patrunjel, marar, busuioc), 2 linguri seminte de pin.
Mod de preparare: * Se framanta repede un aluat neted din faina, sare, ierburi uscate, unt, 1 ou si iaurt