Muncitorii unui centru de colectare a fierului vechi din Cluj-Napoca au descoperit „în propria ogradă” 44 de grenade defensive, zece grenade ofensive, 55 de încărcătoare de pistol-mitralieră AKM 47 şi diferite piese componente ale pistoalelor mitra lieră pe care se putea identifica foarte bine seria armamentului.
„Arsenalul” făcea parte dintr-un transport efectuat de două unităţi militare din Cluj, respectiv garnizoanele Someşeni şi Floreşti. Mircea Ştef, directorul depozitului de fier vechi, a declarat că respectivele garnizoane au predat în cursul lunii ianuarie mai multe containere cu deşeuri. Re prezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj ne-au declarat că muniţia respectivă este nefuncţională, fiind vorba despre grenade de exerciţiu, şi că aceasta nu constituia un pericol pentru cei care le-au manevrat.
Plutonierul adjutant Dorin Pălăcean, şeful grupei pirotehnice din cadrul ISU, a declarat că ar fi vorba despre muniţie folosită în anii ’80 de gărzile patriotice. „În prezent adunăm aceste muniţii, le vom inventaria şi vom încerca să de terminăm de unde provin”, a spus Pălăcean.
La rândul lui, generalul-maior Mircea Savu, comandantul Diviziei 4 „Gemina” cu sediul la Cluj-Napoca, care coordonează toate unităţile militare din partea de nord a ţării, a ordonat constituirea unei comisii care să controleze modul în care s-a predat armamentul.
„Există Ordonanţa nr. 1.470/2006 prin care toate elementele de armament şi toate echipamentele militare demilitarizate se vor aduna printr-un depozit central al armatei, iar ulterior se valorifică prin Romtehnica. Este deja o neglijenţă pentru că armamentul existent trebuie deformat”, a spus generalul Savu.