Sa vorbim si despre barbati
FLORIN TUDOSE
"Dreptul la vis si la dragoste este inalienabil la orice varsta"
- In ciuda "moralei publice" si a prejudecatilor extrem de nedrepte care considera femeia dupa 50 de ani "terminata", realitatea arata altfel. Multe femei se regasesc si au chef sa traiasca abia la varsta a treia. Cum stau lucrurile printre barbati? Spre 60 de ani, mai tresare in ei vreun drag de viata?
- Un proverb indian spune ca dorinta ramane vesnic tanara. Parafrazandu-l, as spune ca interesul si atentia oamenilor pentru viata sentimental-erotica, indiferent ca sunt barbati sau femei, nu se stinge niciodata, chiar si in ciuda moralei publice. Este la fel de adevarat ca modurile de exprimare ale acestui sentiment difera enorm de la o varsta la alta, ajungand de la expresia epidermica a adolescentei, pana la contemplarea inocent-vinovata a senectutii. Nimic nu ilustreaza mai convingator aceasta asertiune decat opera de maturitate si batranete a unor pictori celebri, precum Rubens, Rembrandt sau Renoir, la care nudurile sunt prezentate intr-o progresiva si stralucitoare voluptate, pe masura ce autorii lor urca pe spirala vietii. Uneori, ca sa ne referim tot la un pictor, sexul ajunge sa fie un adevarat reper fundamental, cum e cazul in lucrarea lui Courbet, "Originea lumii", un exemplu celebru in acest sens.
- Se stie ca, in cazul femeilor, menopauza stinge fecunditatea, dar nu si aspiratiile erotice. Ce se intampla cu barbatii la andropauza?
- Cunoscuta sub numele de andropauza sau de sindromul ADAM "androgen deficiency in aging men" (ce paradoxal ca andropauza sa poarte numele intaiului barbat!), aceasta stare este receptata in mod diferit de fiecare barbat, unii acceptand schimbarea si declinul sexual ca pe o consecinta naturala a inaintarii in varsta, altii percepand-o ca pe o amenintare la adre