O statistica ce ne-a fost des repetata este confirmata de datele Institutului National de Statistica. Cei patru ani ai guvernarii Tariceanu au adus o crestere substantiala a salariilor: daca in 2004 salariul mediu nominal net pe economie fusese de aproape 6 milioane de lei vechi, valoarea aceluiasi indicator, in 2008, a inregistrat 1.282 RON (adica aproape 13 milioane de lei vechi). In aceeasi perioada (decembrie 2004-decembrie 2008), indicele preturilor de consum a crescut cu 29%. Asta inseamna ca puterea de cumparare a unui salariu de la sfarsitul perioadei era cu 2/3 mai mare decat cea de la inceput. Nu a fost chiar o dublare a salariului real (cum scria in afisele electorale), dar, oricum, a fost o crestere substantiala si fara precedent in perioada postcomunista. O evolutie si mai spectaculoasa au avut-o veniturile pensionarilor: pensia medie lunara de asigurari sociale de stat a crescut de la 2,5 milioane lei vechi (noiembrie 2004) la 681 RON (noiembrie 2008).
La acest indicator chiar s-a inregistrat o dublare in termeni reali (dupa corectia cu indicele preturilor). Asadar, indubitabil, cresterea economica din ultimii patru ani s-a resimtit pozitiv in veniturile oamenilor. La aceasta senzatie de "mai bine" a contribuit si facilitarea accesului la credite de consum, care le-a permis oamenilor sa cumpere chiar mai mult decat castigau.
Cu toate acestea, datele aceluiasi INS arata ca rata saraciei (adica ponderea, in totalul populatiei, a persoanelor din gospodariile al caror venit disponibil pe adult-echivalent este inferior pragului saraciei) a crescut intre 2004 si 2007 (datele pentru 2008 nu sunt inca publicate) de la 17,9 la 18,5%. Cea mai accentuata crestere a acestei rate s-a inregistrat in randul persoanelor de 65 de ani si peste (de la 16,6 la 19,4%). Cu alte cuvinte, un batran din cinci traieste astazi sub pragul saraciei.
@N_