» Presa scrisa din Statele Unite, tara in care criza economica s-a propagat cu rapiditate si catre domeniul publicistic, se afla in fata unei adevarate catastrofe – o mare parte a ei pare a trai ultimele clipe inaintea falimentului total.
Confruntate cu o criza specifica industriei, care a inceput cu mult inaintea prabusirii sistemelor financiare, industria ziarelor "pe hartie" americane anunta mari reduceri de personal, taieri drastice de costuri, dar si falimente rasunatoare. si asta in ciuda fenomenului aparent paradoxal al cresterii audientei, pe masura ce tot mai multi oameni se reapuca de citit presa, in incercarea de a deslusi cauzele si mai ales efectele aceleiasi crize economice globale.
Potrivit BBC, ultima victima marcanta, desupra careia atarna securea inchiderii definitive, este prestigiosul San Francisco Chronicle, ziar fondat in 1865, ramas singur in ceea ce era odata peisajul cotidianelor de referinta negratuite din marea metropola de pe coasta de Vest a SUA. Hearst Coroporation, concernul care detine titlul, a anuntat miercuri reduceri "semnificative" de personal, precizand insa ca daca aceasta masura nu va oferi reducerea de costuri necesara ziarul isi va inceta aparitia.
Luna trecuta aceasi companie facea acelasi anunt si pentru Seattle Post-Intelligencer, publicatie care apare in capitala statului Washington.
Nu numai titlurile "mai mici" simt suflul ucigator al crizei. si ziarele "mari" ca New York Times sau titlurile importante ale The Tribune Company –- Los Angeles Times si Chicago Tribune –- se confrunta cu probleme grave. Tribune Co. a intrat in faliment si chiar daca ziarele sale continua sa apara, viitorul lor pare mai mult decat sumbru.
si in Europa de Vest situatia este similara. Numai un exemplu dintr-o multitudine: influentul Financial Times a anuntat spatamana aceasta disponibilizari cons