Studenţii au fost invitaţi să participe la programele care le permit să lucreze în vacanţa de vară. Tinerii care au fost în America prin aceste programe s-au declarat încântaţi de experienţă şi doresc să aplice din nou. Programele sunt derulate cu sprijinul guvernului american şi sunt adresate studenţilor. Săptămâna aceasta a avut loc, la Universitatea de Vest, o întâlnire cu Christy Brown, viceconsul în Ambasada SUA la Bucureşti. Diplomatul american a explicat procedura de urmat şi condiţiile care trebuie îndeplinite de studenţii care doresc să intre în aceste programe.
Nu sunt condiţii dure
Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească studenţii pentru a putea profita de programele de lucru în America nu sunt exagerate. În programul Go To Sua (GTS) pot participa toţi cei înscrişi la cursurile de zi ale unei facultăţi acreditate. Studenţii din ultimul an trebuie să demonstreze legături puternice cu ţara natală, pentru a exista garanţia că se vor întoarce în România la finalul programului.
Din punct de vedere financiar, paşii sunt relativ uşor de urmat. Pentru început, studenţii trebuie să achite o taxă de 170 de dolari, 100 de euro avans pentru biletul de avion şi o altă taxă de 35 de dolari. În SUA tinerii pot lucra şi câştiga sume consistente.
3.500 de dolari lunar
Timea Iova, o studentă la Medicină în Timişoara, a fost deja de două ori în America prin programul GTS. Timeea a lucrat ca „hostes”, job ce presupune primirea clienţilor în restaurante, ţinându-se cont de o listă de aşteptare. Studenta spune că a câştigat în primul an 3.500 de dolari, lucrând 40 de ore pe săptămână. “În primul an am locuit într-un apartament cu mai multe fete din ţări diferite. Am fost plătită la două săptămâni, iar din salariu se scădea pentru chirie în jur de 50 de dolari.”, a spus Timea.
Dist