Astrofizician de sorginte basarabeana, supranumit Einsteinul Moldovei, la 23 de ani a devenit membru al Societatii Astronomice Franceze
Este stranepotul fabulistului Alexandru Donici si s-a nascut la 1 septembrie 1874 la Petricani, langa Chisinau, intr-o familie de boieri moldoveni. A fost o somitate in cercetarea astronomica a Soarelui, a cromosferei si a luminii zodiacale (lumina zodiacala = lucire alba sau galbuie in forma de con, care poate fi vazuta noaptea, mai ales in preajma echinoctiilor, doua sau trei ore dupa apusul Soarelui, primavara, sau inaintea rasaritului Soarelui, toamna), cu numele lui fiind botezat si un corp ceresc (asteroidul 9494).
Un orfan genial
Tatal, Nicolae A. Donici, se sinucide, iar mama, Limona Macri-Donici, se stinge si ea din viata, de suparare, la numai 35 de ani. Ramas la o varsta frageda copil orfan, micul Nicolae e crescut de o matusa instarita din Dubasari, o sora a mamei, Elena Lisakovskaia, care l-a iubit ca pe propriul ei fiu, asigurandu-i o educatie aleasa.
Si-a luat bacalaureatul la liceul Richelieu din Odessa, in 1893. Tot la Odessa, la universitatea de acolo, isi desavarseste si studiile in domeniul stiintelor matematice si fizice, iar dupa absolvire, pleaca la Sankt Petersburg pentru a se consacra cercetarilor astronomice. Colaboreaza cu marii astronomi rusi ai vremii. Prin lucrarile si observatiile sale stiintifice devine cunoscut in toata lumea, inca de timpuriu, la numai 23 de ani devenind membru al Societatii Astronomice Franceze!
In 1904 este ales in unanimitate membru al Societatii Astronomice din Rusia, iar din 1901, e desemnat ca sef al misiunii astronomice a Academiei de Stiinte din Sankt Petersburg si, in aceasta calitate, trimis sa urmareasca eclipsa totala de soare din Spania, de la 30 august 1905. In decursul vietii sale, Nicolae Donici a observat 8 eclipse totale