Numarul participantilor este in crestere. Aproape 155.000 de investitori pun bani deoparte pentru pensia facultativa, iar la sfarsitul lui februarie numarul lor se va apropia, probabil, de 160.000. Fondurile ING (Optim si Clasic) domina piata, urmate de cele ale AZT (Moderato si Vivace) si cel al BCR. Practic, in portofoliile celor trei "familii" se afla grosul clientilor si al activelor administrate. Restul fondurilor abia incep sa se vada in piata. Un parcurs interesant a avut Raiffeisen Acumulare, care, desi intrat pe piata in vara anului trecut (ultimul din 2008) are deja o cota vizibila – aproape 4%.
La 12 luni, randamente sub inflatie. Cand vine vorba de randamente, sunt doua perioade pe care le puteti lua in calcul: ultimele 12 luni si de la data activarii fondului pe piata. Pentru prima situatie, sapte fonduri au fost active in ultimele 12 luni. In ultimul an (febr. 2008-ian.2009), randamentul campion vine de la BCR Prudent (5,68%), urmat de OTP Strateg cu aproape 4% si ING Optim cu 3,18%. In aceeasi perioada, inflatia calculata potrivit datelor statisticii oficiale a fost de 5,96%. Asadar, nici unul dintre administratori nu a batut inflatia, dar cei de la BCR s-au apropiat cel mai mult. Randamentele pozitive nu sunt spectaculoase nici daca le comparati cu dobanzile bancare, de exemplu, cel putin duble fata de campion, in aceeasi perioada. Nu uitati insa ca administrarea fondurilor costa, asa ca, dupa ce scadeti munca administratorilor, randamentul are de suferit.
In zona negativa a randamentelor sunt AZT Vivace (-8,70%) AZT Moderato (-1,47%) si Pensia Mea (-0,87%).
Randamente de la infiintare. Daca socotim de la infiintare, clasamentul randamentelor se schimba. Socoteala nu e complicat de facut pentru ca toate valorile unitatilor de fond au pornit de la 10. In acest caz, familia ING are cele mai bune rezultate, iar OTP Strateg trec