Comisarul-sef Ion Balan, sef serviciu infractiuni cu violenta, Directia de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Romane, a declarat presei ca Serghei Gribenco a facut doi ani armata la o unitate ruseasca din Germania, apoi s-a pregatit alti doi ani la Moscova in domeniul crimei organizate.
In 1997, Gribenco a cerut cetatenia romana doar in baza unei pagini, iar Ministerul de Interne (care raspundea pe atunci de acordarea cetateniilor), prin serviciul Pasapoarte, i-a acordat-o rapid. "Romania libera" a prezentat in exclusivitate ca Serghei Gribenco a fost sprijinit de autoritatile romane pentru obtinerea cetateniei, iar el a devenit informatorul Brigazii de Crima Organizata si al altor structuri investigative atat din Romania, cat si din alte tari. Misiunea lui era sa se infiltreze in structurile retelelor de comert ilegal de arme din tarile fostului bloc sovietic. In loc sa dea informatii autoritatilor romane, Gribenco si-a constituit o retea de crima organizata, formata in special din moldoveni si ucraineni, care actioneaza pe teritoriul Romaniei.
Potrivit comisarului Balan, Gribenco il avea in subordine si pe Gorbunov. Cei doi au fost finantati si adusi la Brasov de omul de afaceri Adrian Berceanu, originar din Craiova, unde a incasat ilegal TVA de miliarde de lei. Potrivit comisarului-sef Balan, Berceanu "avea nevoie de o garda de corp". Reamintim ca in momentul capturarii, Gorbunov era impreuna cu Berceanu intr-un local public din Brasov. Atunci, Berceanu a negat ca l-ar fi stiut pe Gorbunov. El a spus ca-l cunostea de putin timp, in urma unui anunt ca angajeaza oameni. Ulterior, s-a aflat ca Berceanu l-a cunoscut pe Gorbunov la penitenciarul Craiova, unde acesta isi ispasea pedeapsa. Anchetatorii il cerceteaza si pe Berceanu pentru posibila implicare in dubla crima de la casa de schimb valutar din Brasov.
Comisarul-sef Ion B