Executivul vrea să facă economii îngrădind accesul elevilor din mediul rural la şcoală. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Cine vrea la şcoală va trebui să plătească, deoarece guvernul nu mai vrea să plătească deplasarea elevilor sau a studenţilor care învaţă în altă localitate decât cea de domiciliu. Aşa se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii. Cei mai afectaţi de această măsură vor fi copiii care provin din familiile sărace din mediul rural, unde şi aşa rata abandonului şcolar este ridicată.
Executivul îşi propune să taie şi salariile de merit ale profesorilor şi să limiteze acordarea celor 100 de euro pentru achiziţionarea de material didactic doar pentru dascălii care au până în 35 de ani. După adoptarea actului normativ nu se vor mai subvenţiona nici stagiile de practică ale elevilor sau ale studenţilor.
Fără prime şi salarii de merit pentru funcţionărime
Potrivit actului normativ, guvernul propune reducerea cheltuielilor bugetare cu circa 1,6 miliarde de lei, prin neacordarea salariului de merit, eliminarea premiilor pentru toate categoriile de personal, neplata orelor suplimentare şi eliminarea a 18 sporuri şi indemnizaţii.
Salariul de merit şi primele ar putea deveni istorie, guvernul propunând neacordarea acestora pentru toate categoriile de personal din autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de modul de finanţare a acestora.
Nici sporurile pentru gestionarea fundurilor europene sau a împrumuturilor externe nu rămân neatinse. Guvernul intenţionează să stabilească în termen de 45 de zile de la publicarea OUG în Monitorul Oficial numărul funcţionarilor care vor gestiona banii europeni, precum şi cuantumul din salariul de bază al sporurilor acordate. Criza dăunează grav şi sporului de 10% încasat de bugetari pentru lucrul în „con