1 martie 2009
Sărbători româneşti în lume: Mărţişorul
Sărbătoarea Mărţişorului este celebrată în această perioadă în întreaga lume, prin diverse acţiuni de diplomaţie publică, organizate de misiunile diplomatice ale României. În plus, Ministerul Afacerilor Externe a realizat şi a postat pe internet un montaj care explică în diverse limbi semnificaţia şi istoria acestei sărbători. Montajul este prezentat de misiuni în cadrul evenimentelor de diplomaţie publică.
Prezentăm în continuare câteva acţiuni:
Beijing – şi românii şi chinezii sărbătoresc venirea primăverii
La Beijing Mărţişorul românesc a fost sărbătorit vineri, 27 februarie, în cadrul unui eveniment special, organizat la Ambasada României. Ambasadorul României la Beijing, Viorel Isticioaia, a subliniat în cuvântul de bun venit că România şi China împărtăşesc tradiţia sărbătoririi primăverii, în România celebrându-se Mărţişorul, în timp ce în China, primăvara se sărbătoreşte Anul Nou. La Sărbătoarea Mărţişorului au participat mai mult de 100 de invitaţi, reprezentanţi ai instituţiilor chineze, asociaţii de femei, ambasade ale altor state acreditate la Beijing, precum şi reprezentanţi ai companiilor care desfăşoară relaţii de afaceri cu România.
Invitaţii au vizionat montajul despre obiceiul românesc al Mărţişorului, tradus în limba chineză, înţelegând astfel mai bine tradiţia românilor. Câţiva artizani chinezi au confecţionat mărţişoare din şnururi albe şi roşii împletite ca brăţări, la care au ataşat pandantive. Toate doamnele şi domnişoarele prezente au primit mărţişoare.
Invitaţii au fost încântaţi de spectacolul de cântec şi dans oferit de Mugur Ciubacan, artist de origine română din China, însoţit de un grup chinez de dansatori. De asemenea, evenimentul a inclus şi demonstraţia de magie a unui artist chinez.
Cinci femei pictor au expus lucrări de pictur