Apa carbogazoasă „la comandă” are din nou căutare, pentru că este de patru-cinci ori mai ieftină decât cea minerală. Sursa: Anita Vizireanu
Puţinii proprietari de sifonării care mai există au de ce să se bucure, pe timp de recesiune. Încet, dar sigur, clienţii amatori de apă cu bule, care pişcă la limbă, le trec pragul mai des ca anul trecut. Nu doar criza îi îndeamnă pe români să regăsească sifonul clasic, ci şi nostalgia şpriţului adevărat. În aceste condiţii, maşinile de umplut sifoane de producţie autohtonă, din perioada anilor ’90, reîncep să „duduie” spre maximum. Preţul unui litru direct de la producător variază între 0,30 lei şi 0,50 lei.
Clientelă diversificată
Sifonăria din Piaţa Drumul Taberei (fostă Moghioroş) este „pe val”, deşi, „după cum a mers în ultimii doi-trei ani, credeam că ne desfiinţăm”, zâmbeşte vânzătoarea tânără, în timp ce cu coada ochiului supraveghează cantitatea de sifon care umple recipienţii din plastic. „Chiar dacă acum este mai rece, tot avem cel puţin 10-12 clienţi pe zi, în cursul săptămânii. Sâmbăta şi duminica, trecem şi de 100. Nu sunt aşa de mulţi ca acum 7-8 ani, dar oricum mai numeroşi ca anul trecut, pentru această perioadă. Şi nu doar pensionari! Vin de toate vârstele”, a constatat tânăra brunetă.
Nici nivelul banilor din buzunar nu mai este întotdeauna un reper pentru cei care preferă sifonul. „Sunt pensionar militar, am peste douăzeci de milioane, dar tot n-aş renunţa la sifon! Apă minerală cumpăr doar când am musafiri, că unii sunt mai pretenţioşi”, spune un pensionar, care se recomandă simplu. La nivel de Bucureşti, oficialii Primăriei Generale consideră că mai există totuşi peste 200.
Ardealul a dat tonul
Ca şi la începutul secolului XX, când primele sifonării apăreau în Transilvania, şi în prezent revelaţia s-a produs tot în această regiune a