Preşedintele României crede că "solidaritatea" va funcţiona în Uniunea Europeană, iar România va reuşi să limiteze efectele crizei mult mai uşor decât statele est-europene din afara Uniunii. "Băncile pot primi în continuare credite de la Banca Europeană de Investiţii, în condiţii foarte avantajoase", a spus Băsescu, imediat după finalul reuniunii informale a şefilor de stat şi de guvern ai Uniunii Europene. Preşedintele a ţinut să sublinieze că este în continuare de părere că băncile care operează în România trebuie finanţate de băncile-mamă, fără intervenţia statului. Totodată, el a declarat că băncile-mamă îşi vor menţine liniile de finanţare, cel puţin la nivelul celor din anul precedent.
"Solidarizarea statelor europene împotriva efectelor crizei este considerată esenţială", a rezumat Băsescu discuţiile de astăzi ale oficialilor prezenţi la Bruxelles.
TEMA: Măsuri pentru stabilizarea sectorului financiar
Preşedintele României a participat astăzi, la Bruxelles, la o reuniune dedicată aprofundării dezbaterii politice pe tema depăşirii actualei crize economice şi financiare. Potrivit site-ului Administraţiei prezidenţiale, urma ca liderii europeni să discute pe tema propunerilor şi a iniţiativelor pe care Uniunea Europeană le va promova la Consiliul European de primăvară (Bruxelles, 19-20 martie 2009) şi la Summit-ul G20 (Londra, 2 aprilie 2009), destinat reformei sistemului financiar internaţional. Unul dintre principalele subiecte ale reuniunii îl constituie măsurile suplimentare ce trebuie adoptate, la nivel european, pentru stabilizarea sectorului financiar. În acest context, se va face referire la consolidarea stabilităţii macro-financiare la nivelul Uniunii Europene şi la reglementarea şi supravegherea instituţiilor financiare. Un alt subiect important pe agenda reuniunii va fi discutarea măsurilor destinate prevenirii şomaju