Schimbarea temperaturii apei marii si a curentilor oceanici va impinge mii de specii de pesti sa migreze spre poli. Iata rezultatele unui studiu prezentat in luna abia incheiata, care mai atrage atentia ca efectele acestei migratii prognozate pentru urmatoarele decenii ar putea fi dramatice si asupra oamenilor.
Studiul, publicat in revista Fish and Fisheries si prezentat la intalnirea anuala a Asociatiei Americane pentru Avansul Stiintei care a avut loc la Chicago, are drept autori un grup international de biologi marini, coordonati de catre specialisti de la Universitatea East Anglia din Marea Britanie.
In ce a constat insa acest studiu?
Biologii marini au introdus intr-un model computerizat informatii privind caracteristicile (dar si cantitatile pescuite) a mai bine de o mie de specii de interes comercial. Modelul a incercat sa coreleze modul in care se vor modifica parametrii curentilor oceanici (temperature, directii si viteze de curgere) si directiile de migrare a acestor pesti. Rezultatul arata ca mii de specii ar urma sa migreze spre poli, ceea ce va afecta puternic populatiile de pescari din zonele calde. Iar aceste populatii de pescari traiesc de regula in tari cu nivel de trai foarte redus, in care multe persoane se bazeaza pe produsele de pe piata locala (cum e si pestele).
Pe tema acestui studiu am stat de vorba cu profesorul Dan Manoleli, de la Catedra de Ecologie sistemica si managementul capitalului natural, Facultatea de Biologie a Universitatii din Bucuresti.
Captura de peste in ocean
Foto: AP
R. Care sunt efectele schimbarilor climei asupra oceanului planetar? DM. Schimbarea climei inseamna in principal incalzirea accentuata a planetei, datorita exacerbarii fenomenului de sera (un alt efect major fiind inmultirea evenimentelor extreme). Intr-o sera, geamul impiedica parasirea serei