De 30 de ani, Elisaveta Tudose este „primul gospodar” al comunei Coşeşti, Argeş, şi spune că va candida şi la alegerile de peste trei ani.
Elisaveta Tudose (PSD) este primăriţă la Coşeşti, o comună aflată la 25 de kilometri nord de Piteşti, din anul 1979, fiind femeia care a stat cel mai mult într-o astfel de funcţie, în România. A reuşit să învingă prejudecăţile sătenilor, conform cărora în fruntea unei comunităţi trebuie să se afle neapărat un bărbat, rolul femeii fiind acela de a avea grijă de copii şi de gospodărie. Recunoaşte că nu a fost deloc uşor, dar lumea a ajuns să o aprecieze pentru profesionalismul său şi pentru ataşamentul faţă de oameni.
Înainte de a fi primar, Elisaveta Tudose a lucrat tot în primărie, dar ca tehnician agricol. După 42 de ani, îşi aduce aminte şi acum prima sa zi în administraţie: „Pe 10 septembrie 1967 am venit pentru prima dată în primărie. Nu aveam nici 19 ani… Anii au trecut şi iată că tot aici lucrez, deşi nu mai sunt chiar aşa de tânără”.
În prezent, are subordonaţi care au mai puţini ani de viaţă decât are ea în funcţia de edil.
Numită de primul-secretar
În 1979, nu ajungeai primar prin vot, ca acum, îşi aminteşte femeia. Atunci a fost chemată la o şedinţă pe probleme de agricultură, de către primul-secretar al judeţului Argeş, Ion Sârbu.
După o discuţie de câteva minute, a întrebat-o ce ar face dacă ar fi într-o funcţie de conducere: „I-am răspuns că aş munci, aşa cum făcusem 12 ani ca tehnician. A doua zi, după o plenară, am fost numită primar. Se pare că cifra 10 mi-a purtat noroc. Pe 10 septembrie am intrat pentru prima dată în primăria de la Coşeşti, ca tehnician, şi pe 10 august 1979 am devenit primar”, povesteşte Elisaveta Tudose.
Timp de câteva luni după ce a fost numită primar, femeia a trebuit să dovedească faptul că este capab