Guvernul aloca zero fonduri anul acesta pentru impulsionarea achizitiei de tractoare si utilaje agricole, in timp ce pentru vanzarile de masini noi plateste 53 milioane de euro, prin programul Rabla care va incepe pe 16 martie.
Cu toate ca reducerea deficitului comercial extern pe produse alimentare de 2 miliarde euro in 2008 a fost unul dintre elementele cheie ale programului de guvernare, Guvernul Boc nu aloca niciun ban pentru a incuraja fermierii romani sa-si cumpere tractoare.
Nici Guvernul Tariceanu nu a alocat niciun ban in 2008, desi Parlamentul a aprobat o lege asemanatoare programului Rabla, dar pentru tractoare, prin care orice persoana fizica ce caseaza un tractor mai vechi de 12 ani primeste de la stat 17.000 de lei pentru achizitia unuia nou, din productie interna. Banii ar fi trebuit sa fie platiti tot din Fondul de Mediu de unde se finanteaza si programul Rabla pentru autoturisme.
Legea a fost adoptata pentru a mari numarul de tractoare utilizate in Romania, unde un tractor lucreaza 54 de hectare, in timp ce in Germania sunt 9 ha la un tractor, in Belgia 7 ha/tractor, iar in Austria 4 ha/tractor.
"Avand in vedere ca legea a fost emisa ulterior aprobarii bugetului de venituri si cheltuieli al Administratiei Fondului de Mediu aferent anului 2008, pentru acest program nu a fost prevazuta nicio suma din bugetul Fondului pentru mediu. In ceea ce priveste eventualitatea punerii in aplicare a acestei legi in 2009, precizam ca, pentru moment, Bugetul de venituri si cheltuieli al AFM nu a fost aprobat", au declarat reprezentantii directiei de comunicare din cadrul Ministerului Mediului. Prin programul Rabla oricine caseaza o masina mai veche de 10 ani primeste de la stat 3.800 de lei ca avans pentru achizitia unei masini noi, indiferent de locul productiei, deci si din import.
Importurile de produse agroalimentare genereaz