Tensiunile şi acuzaţiile se prelungesc şi după summit
Cinci milioane de est-europeni şi-ar putea pierde slujbele, iar mulţi dintre ei să-şi caute de muncă în Vest
După summitul informal UE de duminică, unde statele central şi est-europene nu au obţinut niciun ban, ci doar promisiuni vagi privind “solidaritatea” europeană, s-au înmulţit avertismentele legate de căderea unei noi “Cortine de fier” peste Europa.
La 20 de ani după căderea Cortinei, statele est-europene au prezentat Europei Vestice un scenariu apocaliptic, cu “hoarde” de şomeri care se vor îndrepta spre Vest pe măsură ce Estul rămas în spatele Cortinei va sărăci şi mai mult.
Mai exact, 5 milioane de slujbe vor fi pierdute în statele membre din Est dacă nu se pun în aplicare rapid măsuri radicale.
Ceea ce Ungaria, Cehia, Polonia, Slovacia, Bulgaria, România şi statele baltice au cerut – 180 de miliarde de euro ajutor financiar direct – a fost refuzat din start de Germania şi de Franţa. “Nu cred că este corect să spui că situaţia e aceeaşi pentru toate statele din Europa Centrală şi de Est”, a declarat Angela Merkel.
Tensiuni Franţa - Cehia, Franţa - Marea Britanie, Ungaria - Germania
Statele vestice ale Uniunii par însă mult mai receptive când vine vorba de salvarea propriilor şomeri şi propriilor industrii, notează The Times. Franţa a recurs la ajutoare protecţioniste către companii producătoare de automobile, pe care le-a încurajat să păstreze în primul rând angajaţii francezi şi să nu producă maşini mai ieftine la filialele din Europa Centrală şi de Est. Decizia a provocat furia Cehiei, unde există asemenea subsidiare ale industriei auto franceze şi acuzaţiile dure lansate de cehi au stârnit un adevărat conflict diplomatic între cele două ţări. Sarkozy s-a apărat spunând că Franţa nu poate fi acuzată de “protecţionism, cât timp americanii dau 30 de mili