De la caderea Zidului Berlinului, tarile din Europa de Est s-au evidentiat ca aliati ai SUA in regiune, imbratisand stilul de capitalism american si imprumutandu-se puternic de la bancile din Vest pentru a-si finanta dezvoltarea economica. Pretul pentru aceasta abordare incepe sa iasa la suprafata.
Boom-ul economic care a transformat Polonia, Ungaria dar si alti fosti sateliti sovietici in unele dintre cele mai tentante piete europene. Dar acum acestea se confrunta cu o criza regionala, ridicand semne de intrebare cu privire la noile riscuri care ameninta sistemul financiar global si care ar putea ricosa catre SUA, scrie International Herald Tribune.
Recent, bursele americane si cele europene au reactionat violent dupa ce agentia de rating Moody's Investors Service a anuntat ca bancile occidentale care s-au extins agresiv pe pietele est-europene se confrunta cu probleme semnificative, creand temeri in randul investitorilor ca expunerea la aceste riscuri ar putea depasi limitele europene.
"Exista un efect de domino", a declarat Kenneth Rogoff, profesor la Harvard si fost economist-sef al Fondului Monetar International. "Pietele de credit internationale sunt interconectate, astfel ca o criza a creditelor in Europa de Est si in tarile baltice ar putea determina caderea conexiunilor cu New Yorkul."
Pericolul se regaseste pe mai multe fronturi. Economiile europene mari, incluzand Marea Britanie, Franta, Germania si Spania, sunt in recesiune si o parte din bancile lor si-au incetinit activitatea de creditare atat pe plan local, cat si international.
Pentru Europa Centrala si de Est, care s-a bucurat de o crestere economica considerabila datorita creditelor acordate de aceste banci, declinul nu ar fi putut surveni intr-un moment mai inoportun. Deja afectata de colapsul global, regiunea se afla la marginea prapastiei, in conditiile in car