Cele mai deosebite flori sunt aduse tocmai din Olanda. Aşa se întâmpla şi acum aproape 20 de ani, atunci când aranjamente florale luxuriante împodobeau sălile cu ocazia ceremoniilor. De ele se bucurau şi norocoşii turişti străini găzduiţi la hotelurile de lux din Bucureşti.
Cu toate acestea, nici florile autohtone nu erau de lepădat, serele comuniste livrând cantităţi impresionante de flori, căci, nu-i aşa?, produsele româneşti erau mărturiile apogeului de dezvoltare la care ajunsese ţara noastră pe drumul ei către socialismul luminat. Poate că românii nu întâlniseră încă olandezi în carne şi oase, dar sigur au văzut, măcar o dată, chiar şi numai la televizor, un buchet elegant de flori considerate, atunci, exotice.
Se pare că olandezilor le plăcea să călătorească în România. La restaurante serveau preparate româneşti, dar şi bucate pregătite special pentru ei, ca de pe meleagurile natale. Astfel, "Ghidul orientativ – preferinţe şi obiceiuri culinare pentru grupuri de turişti", editat de Ministerul Turismului, dedică bucătăriei olandeze un spaţiu generos, cuprinzând 14 meniuri diferenţiate în funcţie de sezon şi vârsta turiştilor. Ei bine, olandezii sunt gurmanzi, obişnuind să ia masa de mai multe ori pe zi (un adevărat răsfăţ)!. Între mese, se beau ceaiuri aromate, prilej prielnic momentelor de relaxare în compania prietenilor. "O caracteristică a preferinţelor culinare a olandezilor este aceea că brânzeturile sunt alimente care însoţesc toate preparatele şi se consumă la orice oră din zi, înainte sau după servirea mesei." Încercaţi să vă imaginaţi acest tablou fabulos în care pe mesele din bucătăriile româneşti poposesc platouri cu brânzeturi proaspete, în cantităţi impresionante, cât să ajungă la toată lumea. Şi asta nu doar o dată. Zi de zi, lună de lună, an de an… Incredibil! Olandezii aveau parte de această trataţie în fiecare