Ca toate sporturile, handbalul poate fi relatat la microfon în mai multe feluri.
De la caz la caz, comentariul înseamnă flecăreală veselă, scrâşnet patriotard, catastrofism patetic sau luciditate amară. Cu opt zile în urmă, la Sport. ro., meciul HCM Constanţa - Tatran Preşov a consacrat o subspecie nouă: comentariul ilariant - cel care, prin năzbâtiile înşirate, te face să nu mai fii atent la joc. Costinel X şi Sorin Y, oamenii trimişi de Sport.ro la Constanţa, au făcut din HCM - Tatran o sărbătoare a inepţiilor. Bine, dar atunci de ce nu le dau tot numele? Fiindcă primele minute din înregistrarea meciului au fost compromise de o defecţiune tehnică, iar la final, când comentatorii se pregăteau să-şi ia rămas-bun, li s-a tăiat macaroana pentru reclame. Prenumele le-am prins în timpul comentariului, pe când cei doi îşi pasau microfonul.
Vioara întâi a fost, indiscutabil, Costinel (inventatorul expresiei „E puţin corner”). Omul a decis fără consultări că registrul optim de exprimare e croncăneala isterică, zborşirea cazonă, răcnetul pulmonar. Fazele constănţenilor s-au văzut însoţite de o combinaţie de onomatopee, îndemnuri sacadate şi gâjâieli orgasmice. Costinel a intrat într-o stare de beligeranţă retorică din care nu l-a smuls nimeni. Atent să nu rateze vreun vibrato al triumfului, el a fost prins de câteva ori în ofsaid pe terenul limbii române. Bunăoară, formularea „grimasa facială” e valabilă doar dacă vrei s-o distingi de grimasa pancreatică, femurală sau mastoidiană. Cât despre expresia „slovacii sunt huiduiţi la scenă deschisă”, ea denotă raporturi încordate cu dicţionarul frazeologic şi instruire precară.
Dar Costinel n-a fost doar comentatorul meciului, ci şi filosoful lui. Cum altfel să interpretezi constatarea că „Popescu e ultimul apărător fiindcă e cel mai aproape de plasa porţii pe care o străjuieşte”? Cum altfel să