Bursa de la Bucuresti a incheiat luna februarie in scadere pronuntata, corectia la nivelul indicelui BET, al celor mai lichide 10 companii din piata, fiind de 15%, in prezent indicatorul situandu-se sub pragul suport de 2.000 de puncte.
Pe fondul scaderilor puternice din sectorul bancar, indicele BET-FI a consemnat o depreciere de 16% fata de sfarsitul lunii ianuarie. Indicele extins al pietei BET-XT a pierdut in aceeasi perioada 17,3%. Evolutia bursei ramane o incertitudine printre investitorii, principalii factori de influenta, cel putin pe termen scurt, fiind stirile externe si climatul macroeconomic intern.
"Piata este intr-o stare de deruta, iar incertitudinea pare sa fie cuvantul de ordine din piata in aceste zile. In ultimele luni piata bursiera romana s-a depreciat extrem de dur, iar corectiile au fost ample. Astfel temperarile de scadere din ultimele sedinte sunt o evolutie oarecum normala si asteptata a Bursei, dar este greu de spus daca vom asista la o stabilizare. Nu cred ca vom mai asista la scaderi de genul celor din octombrie, de minus 15% pe zi, pe BET-FI", a declarat Rares Nilas, directorul executiv al BT Securities.
Actiunile Impact (IMP) au inregistrat cele mai mari pierderi in luna februarie, de 55%, acestea revenind la tranzactionare la inceputul lunii februarie, dupa o pauza de aproape 4 luni de zile. In top au urmat scaderile Teraplast Bistrita (TRP), cu aproape 40%, si Condmag Brasov (COMI), cu 39%.
De asemenea, printre cele mai afectate societati din luna februarie s-au numarat si cele din sectorul bancar, titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS) pierzand 30%, in vreme ce actiunile BRD au pierdut in acelasi interval aproape 31%. Bancile romanesti, Banca Transilvania (TLV) si Banca Comerciala Carpatica (BCC), au pierdut 17,7% si respectiv 15,3%.
"In perioada urmatoare, pe termen scurt, putem asista la o migrare