Criza in imobiliare se va resimti puternic in vara, cand vor aparea primele falimente si executari silite de amploare.
Cumparatorii asteapta sa mai scada preturile, bancile nu mai finanteaza proiecte mari, dezvoltatorii nu accepta esecul de a vinde sub pretul la care au achizitionat terenul, cam acesta este scenariul actual al pietei imobiliare, spun jucatorii de pe piata.
"Dezvoltatorii romani inca nu accepta sa vanda in situatia actuala de piata, chiar daca au datorii mari, pentru ca nu vor sa accepte un esec. In lunile mai-iunie vor aparea probabil si primele falimente si executari silite ale unor proiecte mari de pe piata locala si abia atunci va incepe criza pe piata imobiliara", spune Radu Merica, directorul general al dezvoltatorului german ECE in Romania. Compania germana administreaza dezvoltarea centrului comercial Colosseum din Capitala, dupa ce anterior a avut un contract pentru dezvoltarea unui mall in cadrul proiectului Sema Parc, care a fost reziliat de catre River Invest, compania detinuta de omul de afaceri Ion Radulea, care investeste in dezvoltarea actualei platforme Semanatoarea.
"Toata lumea dansa si canta anul trecut in imobiliare si nimeni nu se gandea la viitor. Dezvoltatorii sunt acum mahmuri dupa o petrecere care a durat cativa ani de zile", afirma Merica. Totusi, in urmatoarea perioada vor aparea oportunitati pentru investitorii care dispun de lichiditati, odata cu scaderea puternica a preturilor. "Totul era prea scump anul trecut. Insa, cred ca acum este cel mai bun moment pentru inceperea unui proiect, pentru ca s-au ieftinit terenurile si a scazut pretul la materialele de constructii. Prima regula in real estate este sa cumperi teren ieftin. Cine incepe acum peste un an si jumatate deja are autorizatia de constructie si criza imobiliara se va apropia de sfarsit", considera Merica.
Proiectele mari, de peste